Szukaj na stronie
Statystyka
pagerank, page rank
arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Przepisy optymalne

Zupa grzybowa

wywar z warzyw 2000 g
borowiki suszone 30 g
śmietana kremowa 30% tłuszczu 400 g
kasza jęczmienna pęczak 50 g (pół szklanki)

Wywar z włoszczyzny na 5 osób:
marchew 150 g (3 sztuki)
pietruszka 50 g (1 szt)
seler 50 g
woda 2 litry
sól

Pokrojone warzywa włożyć do wrzącej wody, osolić, gotować wolno pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzić.

Zupa grzybowa: Do 2 l wywaru z warzyw dodać wymoczone i opłukane grzyby. Gdy grzyby będą miękkie dodać pół szklanki kaszy, gdy kasza będzie miękka, doprawić śmietaną.

Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto:
mąka 400 g
jajo 60 g
masło 15 g

Nadzienie:
borowiki suszone 30 g
kapusta kwaszona 300 g
masło 50 g
masło do polania 100 g

Farsz: Ugotować kapustę i grzyby odzielnie, posiekać na drobno, doprawić solą i pieprzem, dodać roztopione masło, wymieszać.

Ciasto: w mące uformować wgłębienie, wlać jajo, roztopione zimne masło i wodę, zarobić nożem, dobrze wyrobić rękami na gładkie jednolite ciasto. Odcinać po kawałku ciasta, rozwałkować na grubość ok 2 mm, wycinać krążki nakładać nadzienie. Brzegi zlepiać widelcem. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Po wyciągnięciu pierogi polać roztopionym masłem.

Pascha

ser twarogowy tłusty 500g
8 żółtek
rodzynki, skórka pomarańczowa, ananas kandyzowany, papaja lub inne owoce kandyzowane 50g
migdały obrane 100g
cukier puder 15g
szczypta cynamonu
masło 200g
śmietana 36% 100g

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i dwukrotnie zmielony twaróg oraz zimne stopione masło. Delikatnie ucierać. Dodać wymoczone rodzynki, owoce kandyzowane i migdały oraz cynamon. Wymieszać przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem i oziębić w lodówce. Wyjąć paschę na talerzyk i ozdobić resztą kandyzowanych owoców oraz listkami mięty.

Pasztet świąteczny

300 g łopatki 
300 g boczku
300 g szynki 
200 g piersi z indyka
200 g cielęciny
100 g podgardla 
1000 g wątroby (może być 500 wieprzowej i 500 cielęcej)
5 jaj 
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler i por)
200 g cebuli 
30 g. smalcu 
100 g grzybów suszonych
20 g bułki czerstwej
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, papryka ostra, ziele angielskie i liść laurowy)

Grzyby namoczyć na noc w niewielkiej ilości ciepłej lekko osolonej wody. Na drugi dzień ugotować. Równolegle do garnka wrzucić mięsiwo, ale bez indyka, z włoszczyzną i przyprawami oraz z wodą z grzybów gotować "do pół - miękko", następnie dodać indyka i dogotować do miękkości. Wyjąć mięso wrzucić wątrobę pokrojoną w płaty i gotować przez 5 minut. Wyjąć wątrobę a wywar odparować do gęstej konsystencji. Warzywa usunąć. Namoczyć w nim bułkę. Cebulkę pokroić na talarki i usmażyć na rumiano na smalcu. Mięso, grzyby, cebulę i wątrobę zmielić 2 - 3 razy w maszynce o drobnych oczkach. Dodać przyprawy i jajka, jak trzeba podlać wywarem, aby masa nie była za gęsta. Masę przełożyć do wysmarowanej blachy. A tą wstawić do znacznie większej, do której wlewamy wodę i w takiej kąpieli wodnej pieczemy nasz pasztet w piekarniku około 90 min. w temp. 180 stopni (jak się za mocno rumieni to można zmniejszyć temp. do 150 stopni. Można też pasztet przykryć folią aluminiow, aby nie zapiekła się "skórka", tylko wtedy trzeba w folii zrobić niewielkie otwory, a w te otwory powstawiać "kominki" foliowe, aby ulatniająca się para mogła z pasztetu swobodnie się ulotnić.

Móżdżek z jajkami

móżdżek wiep. lun cielęc 500 g
5 jajek 250 g
masło 100 g
cebula 100 g
słoninka 100 g
śmietanka 30 50 g
ocet, sol, pieprz, czosnek
zielona pietruszka

Móżdżek opłukany włożyć do garnka i zalać wodą tak aby pokryć go w całości. Dolać 4 łyżki octu 10% i nieco posolić. Po ugotowaniu oczyścić z błon i rozdrobnić widelcem. Na patelni rozpuścić słoninkę pokrojoną w drobne skwareczki i podsmażyć cebulkę również drobno skrojoną, na złoty kolor. Dołożyć móżdżek, chwilę podsmażyć. w tym czasie rozbić jajka ze śmietanką i przyprawami (wg. gustu) Dolać do móżdżku i intensywnie mieszając zasmażać do gęstej konsytencji. Dzielić na porcje (najlepiej łyżką do lodów), polać je stopionym masełkiem i opruszyć pietruszką.

Płucka po kurpiowsku

płucka wieprzowe gotowane 450 g
boczek wędzony 250 g
pieczarki 150 g
śmietanka 30% 100 g
smalec 60 g
cebula 100 g
czosnek, pieprz, listek
musztarda, chrzan, majeranek

Świeże płucka wieprzowe odkroić od oskrzeli, podzielić na duże porcje i gotować w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i octu, około 30 min. Odcedzić i z ciepłych zdjąć opłucną (biale błonki). Pokroić na kawałki 1x1 cm. Boczek również pokroić na podobnej wielkości kawałki. Cebulkę na drobno posiekać, a pieczarki na 4 części, jezeli są duże na 6 części. Na średniej patelni obsmażyć cebulę i pieczarki na rumiano, przerzucić do rondla. Ugotowane i obrane płucka na smalcu obrumienić ze wszystkich stron razem z boczkiem dodać do cebuli i podlać niewielką ilością wody, dusić do miękkości. Sosu ma być niewiele. Teraz dodajemy przyprawy - pieprz, listek, szczyptę goździków mielonych, gałki muszkatałowej, ziela angielskiego, papryki ostrej. Można doprawić płucka kilkoma kroplami octu balsamicznego. Gdy nadmiar sosu odparuje, a płucka staną się miękkie, zdjąć z ognia i dodać - śmietankę, do której wcześniej wyciśnięty został czosnek (3 ząbki) 2 łyżeczki musztardy i 1 łyżeczkę chrzanu oraz majeranek (łyżka) przetartego w dłoniach, aby nabrał swoistego zapachu. Całość wymieszać.

Wątróbka w sosie pomarańczowym

wątróbka 500 g
szalotki 50 g
masło 50 g
sok z pomarańczy 50 g
galaretka z porzeczek 10 g
wino czerwone 150 g
masło 30 g

Wątróbkę pokroić na paski włożyć do naczynia i zalać winem. Trzymać 30 minut na wolnym ogniu. Drobno posiekać szalotki i smażyć na patelni 5 minut. Skókę z pomarańczy pokroić na wąskie paski i dodać do szalotek. Smażyć 5 minut około 50 g skórki. Dodać sok i wino. Dusić 3 minuty. Wyjąć wątróbki. Sos zagęścić, wyjąć wątróbkę. Wątróbkę ułożyć na półmisku polać sosem i udekorować pasterkami pomarańczy. Polać sosem.

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
Kumax

Niezależna Telewizja