Cebula - super lekarstwo
Cebula, to niepozorne warzywo, jest prawdziwą skarbnicą substancji zdrowotnych. Jest jednym z nielicznych warzyw, które podczas obróbki nie traci swoich właściwości zdrowotnych.
Nie ma praktycznie znaczenia czy zjemy cebulę surową, czy ugotowaną. Cebula zawiera wiele witamin m.in. A, B1, B2, B6, B7, C i PP. Jej regularne spożywanie sprzyja długowieczności - jej składniki rozszerzają naczynia krwionośne i powodują wydzielanie soków trawiennych. Wskazana jest przy wszystkich ciężko strawnych mięsach, zwłaszcza w połączeniu z pieprzem.
Ma ona ogromne zastosowanie i działanie:
- bakteriobójcze - dlatego wskazana jest przy przyziębieniach, anginach, zapaleniu górnych dróg oddechowych i grypie,
- przeciwreumatyczne - przy chorobach reumatycznych,
- przeciwszkorbutowe - przy awitaminozach,
- przeciwskludyczne - przy stwardnieniu tętic, miażdżycy,
- przeciwzakrzepowe - hamuje krzepnięcie krwi - rozpuszcza fibrynę, czyli białko będące podstawą skrzepów.
Ma również działanie przeciwzawałowe, działa odkwaszająco. Leczy też skórę i upiększa paznokcie. Obniża poziom cukru we krwi. Działa lekko nasennie, osłabia napięcie jelit. Wzmacnia czynność nerek, wątroby, układu nerwowego. Działa moczopędnie - rozpuszcza i eliminuje mocznik i chlorki z organizmu. Działa wykrztuśnie i utrzymuje w równowadze układ hormonalny. Wpływa też na układ sercowy, poprzez obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu cholesterolu. Hamuje reakcje alergiczne.
Cebula ma wiele zastosowań w medycynie naturalnej, np.:
- kaszel - gotujemy kilka cebul w wodzie na wolnym ogniu aż będą miękkie, dodajemy trochę miodu i jemy co 3 - 4 godz 1 cebulę. Można też zrobić syrop cebuli - cebulę kroimy drobno i zasypujemy brązowym cukrem lub miodem. Po kilku godzinach powstaje syrop - bardzo dobry dla dzieci,
- zapalenie oskrzeli - robimy okłady na klatkę piersiową,
- opuchlizna, bół po ukąszeniu owadów - stosujemy okłady z surowej cebuli na zmienioną skórę,
- uspokojenie - pijemy wywar z cebuli,
- biegunka - garść skórek z cebuli gotować 15 min. w 1l. wody - popijać 1/2l. dziennie.
- pasożyty jelitowe - macerować 6 dni w 1l. wina białego, wytrawnego, gronowego dużą cebulę pokrojną w plastry. Pić codziennie przez 1 tydzień rano. Powtórzyć po 2 - 3 miesiącach.
- kac - ugotować cebulę i zjeść - można w formie zupy cebulowej - gotowana cebula usuwa skutki picia alkoholu i działa osłaniająco na żołądek.