Czarny bez - białe kwiaty
Czarny bez, popularnie zwany hyćką, jest surowcem zielarskim, kwitnie od maja do czerwca. Owoce dojrzałe zbieramy od sierpnia. Kwiaty i owoce nadają się do suszenia oraz na przetwory - soki, nalewki, syropy.

Te drobne, pięciopłatkowe kwiatki, z jednym słupkiem i pięcioma pręcikami, o mdłym zapachu tworzą duży podbaldach.
Wszystkie części czarnego bzu zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną, który podczas gotowania i suszenia ulega rozkładowi. Nie należy więc jeść kwiatów na surowo. Spożywanie przetworzonego czarnego bzu jest całkowicie bezpieczne.
Kwiaty zawierają olejki eteryczne, śluzy, związki sodu, glinu, potasu, żelaza i wapnia.

Dojrzałe owoce to soczyste, mięsiste ciemnofioletowe kuleczki. Zawierają olejki eteryczne, garbniki, witaminy A, B1, B2, C i J, pektyny, kwasy organiczne.
Kwiaty w całych baldachach zbieramy w dniach słonecznych, gdy rozkwitają, natomiast dojrzałe owoce najlepiej zbierać po dniu deszczowym. Zbioru surowca dokonujemy z dala od drogi.
Suszymy cienką warstwę w temperaturze do 35 stopni Celsjusza, w miejscu suchym i przewiewnym. Po wysuszeniu kwiatki muszą być biało-żółte, owoce czarno-fioletowe.
Z suszonych kwiatów i owoców robimy herbatki, które działają moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo. Zewnętrznie stosuje się bez do przemywań oczu i gardła w stanach zapalnych. Kwiaty czarnego bzu stosowane są jako środek przeciw przeziębieniom, w postaci syropów. Dojrzałe owoce suszymy, robimy nalewki i syropy.
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
- 30 dużych kwiatów (baldachów) czarnego bzu,
- 1 litr wody,
- 4 dkg kwasku cytrynowego,
- 3 łyżki miodu.
Kwiaty zebrane w słoneczny dzień, opłukać, obrać z łodyg, zalać 1 litrem gorącej wody, dodać kwasek cytrynowy i odstawić na 48 godzin. Woda całkowicie przykrywa kwiatki.
Po dwóch dniach sok przelewamy przez sito, dodajemy miód i zagotowujemy. Otrzymany syrop wlać do słoiczków i zakręcić. Pasteryzować 5 do 10 minut.
Stosujemy w czasie przeziębień jako środek napotny, przeciwzapalny, rozkurczowy. Podnosi odporność organizmu. Bardzo aromatyczny syrop, dodajemy do herbaty, zimnych napojów, rozcieńczamy wodą, możemy dodawać do deserów.