Szukaj na stronie
Statystyka
pagerank, page rank
arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Olej lniany

Olej lniany jest najbogatszym, naturalnym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), który obok kwasów DHA i EPA, należy do grupy kwasów omega-3. Nasz organizm jest w stanie syntetyzować kwasy DHA i EPA z Kwasu ALA, jednak mechanizm ten nie jest zbyt wydajny.

Przyjmuje się, że proporcje kwasów Omega-3 i 6 w naszej diecie, powinny wynosić 1:1. Tymczasem w diecie przeciętnego Polaka, proporcje te wynoszą statystycznie 1:10 (w USA - 1:14-25). Kwasy omega-3 i 6 pełnią kluczową rolę w regulacji systemu immunologicznego w naszym organizmie. Nadmierne spożycie omega-6, przy równoczesnych deficytach omega-3, zaburza jego pracę.

Co zawiera olej lniany?

Składu oleju lnianego przedstawia się następująco:

  • 14% - Kwas linolowy (LA, Omega-6),
  • aż 58% - Kwas alfa-linolenowy (ALA, Omega-3),
  • 14% Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9),
  • 9% - kwasy nasycone.

Dla porównania, olej słonecznikowy:

  • 71% LA, ok. 1% ALA,
  • 16% Kwasów jednonienasyconych,
  • oraz 12% nasyconych.

Żaden inny olej nie zawiera tak ogromnej ilości kwasu alfa-linolenowego!

Siemię Lniane

Olej lniany uzyskuje się z nasion lnu. Nasiona te są dostępne w handlu w postaci prażonej, mielonej lub pełnoziarnistej, o złotym lub ciemnobrązowym kolorze. Jest to produkt tani i wyjątkowo niedoceniany. w 100 gramach tych nasion znajdziemy:

  • 27 g błonnika,
  • 42g tłuszczu (z czego ponad 70% stanowią kwasy LA i ALA),
  • 18 g białka,
  • 1,5 g cukru
  • oraz: Witaminy B1 i B2, Witamina PP (niacyna), Kwas foliowy, Witamina B6, Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Cynk.

Siemię Lniane jest więc wyładowane cennymi witaminami i minerałami. Zawiera jeszcze jeden cenny składnik.

Lignany

Lignany są organicznymi substancjami chemicznymi pochodzenia roślinnego, należącymi do grupy fitoestrogenów. Fitoestrogeny działają w naszym organizmie podobnie, jak żeński hormon estrogen. Kiedy spożywamy produkty zawierające lignany (siemię lniane zawiera ich najwięcej), bakterie w naszym układzie trawiennym syntetyzują je w kilka potrzebnych w naszym organizmie substancji. Fitoestrogeny mają zdolność do blokowania receptorów estrogenowych w niektórych tkankach.

W ostatnich latach, naukowcy bacznie przyglądają się fitoestrogenom. Rezultaty kilkunastu badań nad tymi substancjami pozwalają przypuszczać, że lignany pomagają zapobiegać nowotworom piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn, oraz pomagają w ich leczeniu. Szczególnie dobre rezultaty uzyskano u kobiet po menopauzie, kiedy to ryzyko zachorowania na raka piersi znacząco wzrasta.

Naukowcy uważają, że ludzie po 50-tym roku życia, powinni 2-3 krotnie zwiększyć spożycie kwasów omega-3. Odpowiednio zbilansowane spożycie kwasów omega-3 i 6, oraz obecność fitoestrogenów w diecie, znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania, oraz pomaga w leczeniu osób z chorobami kardiologicznymi (min. obniżając poziom cholesterolu LDL). Potwierdzono również korzystną rolę Lignan w profilaktyce i leczeniu nowotworów związanych z zaburzeniami hormonalnymi u kobiet (rak jajnika, macicy, piersi), oraz raka prostaty u mężczyzn. Nie udowodniono roli Lignan w zapobieganiu i leczeniu chorób układu kostnego (np. osteoporoza), jednak korzystnie w przypadku tego typu schorzeń, działają kwasy omega-3.

Olej lniany poddany obróbce termicznej, traci swoje cenne właściwości. Dlatego nie należy używać go do smażenia, pieczenia, gotowania. Olej ten, powinno się spożywać w formie dresingu do sałatek i past. Ogólnie rzecz biorąc, należy unikać jakiejkolwiek formy podgrzewania tego produktu. w ostatnich latach powstało w Polsce kilka firm, specjalizujących się w produkcji nieoczyszczonego, tłoczonego na zimno oleju lnianego. Taki sposób obróbki nasion lnu, pozwala zachować wysoką ilość kwasów omega-3, oraz nie pozbawia oleju fitoestrogenów. Olej taki, należy przechowywać w temperaturze poniżej 10 stopni Celsjusza, co pozwala spowolnić jego utlenianie i utratę cennych właściwości.

Siemię lniane jest produktem o wiele tańszym - kilogram tych nasion, zależnie od jakości, kosztuje 3-15 zł. Najłatwiej przyswajalne jest siemię mielone - warto więc spożywać je właśnie w takiej postaci, mieląc całe ziarno młynkiem do kawy. 30 gram tych nasion, zawiera aż 85 mg Lignan, podczas gdy przeciętny europejczyk spożywa je w ilości 1 mg dziennie :-). Należy pamiętać o zachowaniu umiaru w spożyciu nasion lnu, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Błonnik spożywany w ilości większej niż 50 g dziennie, może powodować zaparcia lub biegunki. 100g Siemienia Lnianego, zawiera 27g błonnika.

Wielu z nas słyszało o negatywnych skutkach spożywania tłuszczy. Dziś mamy coraz więcej informacji o ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. i przestajemy się ich bać. Do łask wraca masło, tłusta śmietana oraz dawniej stosowany na co dzień olej lniany. Okazuje się, że te naturalne tłuszcze zawierają wiele cennych składników odżywczych dla naszego organizmu. Dlatego powinny być obecne w naszej codziennej diecie. Czy wiemy dlaczego olej lniany jest taki wartościowy i ważny w zachowaniu zdrowia?

Olej lniany zawiera do 90 % nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. To właśnie one powodują powstanie prostaglandyny, substancji podobnej w działaniu do hormonów tkankowych, które z kolei regulują pracę układu krążenia, systemu immunologicznego, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów czy powstrzymują agregacją płytek krwi. Wszystko to zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycyzawału serca. Obecne w olejach (olej uniwersalny, słonecznikowy, margaryny) i innych produktach (soja, kukurydza oraz mięso) kwasy Omega-6 spożywane w nadmiarze są przyczyną otyłości, jak również zwiększają utlenianie cholesterolu LDL. w konsekwencji zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca i zachwianie równowagi immunologicznej.

Olej lniany posiada wysoką - ponad 50 % - i doskonałą proporcję zdrowych, nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Ich niedobór w naszej diecie jest przyczyną wielu chorób, jak np.: problemy z układem krążenia. Ponadto, kwasy te zaliczane są do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Są to substancje, których organizm ludzki potrzebuje, a nie potrafi sam wyprodukować. Warto dodać, iż kwasy omega-3 stanowią aż 15 % budulca tkanki mózgowej.

Niedobór NNKT prowadzić może aż do rozwoju chorób nowotworowych. Kwasy tłuszczowe występujące w oleju lnianym pomagają w przenoszeniu impulsów nerwowych, wpływają też korzystnie na nerwy, sprzyjając leczeniu ich uszkodzeń. Olej lniany pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnień układu nerwowego, pomaga przy drętwieniach. Zabezpiecza nerwy przed uszkodzeniami wynikającymi z chorób takich jak cukrzyca czy stwardnienie rozsiane. Olej lniany pomaga leczyć stany zapalne jelit. Uniemożliwia również rozwijanie się kamieni żółciowych, a nawet rozbija już te istniejące. Kwasy omega-3, ukryte w oleju lnianym, pomagają w walce z artretyzmem. Substancje odżywcze w oleju zawierają przeciwzapalne rodniki, które pomagają redukować ryzyko zachorowania na artretyzm. Regularne stosowanie oleju lnianego zmniejsza poranną sztywność stawów. Kwasy tłuszczowe omega-3 są pomocne w leczeniu chorób skóry. Pomagają przy egzemie, łuszczycy, trądziku różowatym i oparzeniach słonecznych. Te ostatnie leczą się szybciej, kiedy używany jest olej lniany. Olej lniany przyczynia się do poprawy stanu włosów. Niski poziom omega-3 powoduje że włosy stają się suche i matowe. Regularne stosowanie oleju lnianego wzmacnia paznokcie, chroniąc je przed złamaniem i rozdwajaniem. Występujące w kawasach tłuszczowych enzymy 5-alfa reduktazy spowalniają proces łysienia u mężczyzn.

Olej lniany jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób aktywnych fizycznie. Cieszy się popularnością wśród osób budujących masę mięśniową. Jest znakomitym uzupełnieniem treningu, a korzyści wynikające z stosowania oleju lnianego to m.in.:

  • redukcja tkanki tłuszczowej;
  • szybsza regeneracja mięśni;
  • więcej energii;
  • obniżona bolesność mięśniowa;
  • zwiększone wykorzystanie tlenu;
  • lepsze samopoczucia;
  • zwiększone wykorzystywanie substancji odżywczych.

Olej lniany jest produktem bez konserwantów o krótkim okresie przydatności do spożycia. Przyjmuje się, że olej lniany właściwie przechowywany (w lodówce) zachowuje swoje właściwości tylko przez 3 miesiące, dlatego gdy go kupujemy powinien być bezwzględnie świeży. Po otwarciu butelki olej - cały czas przechowywany w lodówce - powinien zostać zużyty w ciągu 2-4 tygodni. Radzimy zatem zaopatrywać się regularnie w świeży olej, aby zaspokajać bieżące potrzeby. Olej lniany wspomaga proces odchudzania. Tłoczony na zimno NISOKOOKSYDACYJNY OLEJ LNIANY TO TŁUSZCZ, KTÓRY SPALA TŁUSZCZ (skuteczniej niż GLA). Dzięki Omega-3 zwiększa produkcję prostaglandyn (eikosanoidów). Przyspiesza metabolizm i stymuluje produkcję żółci niezbędnej do rozkładania tłuszczów, zwiększa aktywność karnityny, co przyczynia się również do większego spalania tłuszczu. Dodatkowo nierozpuszczalny błonnik z oleju lnianego przyspiesza usuwanie resztek pokarmów z jelit, dzięki wchłanianiu wody w przewodzie pokarmowym.

Olej lniany możemy spożywać każdego dnia dodając do każdej potrawy którą jemy lub spożywać po jednej łyżeczce przed posiłkiem. Nie nadaje się ten olej do smażenia gdyż jest to proces przyśpieszający jego rozkład. Olej lniany może być używany leczniczo oraz profilaktycznie zapobiegając wielu chorobom.

Olej lniany, szczególnie w ostatnim okresie, jest coraz bardziej znanym i rozpoznawalnym naturalnym produktem żywieniowym. Wkracza on coraz intensywniej do naszej świadomości z racji swojego wyjątkowo pozytywnego i kompleksowego oddziaływania na ludzki organizm.

Nasiona lnu, zwyczajowo zwane siemieniem lnianym mają także wysoką wartość odżywczą. w swoim składzie zwierają duże ilości cennych składników. Do tej licznej grupy związków należą:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), głównie z rodziny omega-3. Nasiona lnu w ok. 40% składają się z tłuszczu, z czego prawie 60% stanowią kwasy omega-3, a tylko 15% kwasy tłuszczowe omega-6. Zawartość kwasów omega-3 w siemieniu lnianym jest podobna do ich zawartości w rybach morskich, dlatego może być polecana osobom, które niechętnie jadają ryby. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są potrzebne do budowy tkanki mózgowej i błon komórkowych, syntezy hormonów, wspomagają przemianę materii oraz obniżają poziom cholesterolu. Mają działanie przeciwmiażdżycowe, hamują agregację (przyleganie) płytek krwi.
  • błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - dzięki czemu jest często wykorzystywany w zaburzeniach funkcjonowania przewodu pokarmowego, np. w zaparciach, biegunkach. Błonnik pokarmowy zapewnia prawidłową perystaltykę jelit, pozwala wyregulować pracę przewodu pokarmowego, ułatwia wypróżnienie oraz daje większe uczucie sytości. Wiąże również w świetle jelita zbędne produkty przemiany materii, w tym również toksynypomaga usunąć je z organizmu. Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego przywracają także prawidłowy skład mikroflory jelita, zapobiegając biegunkom czy wzdęciom.
  • witaminy - ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nasiona lnu są prawdziwą skarbnicą witaminy E, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Witamina ta jest naturalnym przeciwutleniaczem i chroni komórki organizmu przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Siemię lniane dostarcza również witamin z grupy B. Zawartość tiaminy (witamina B1) w niektórych odmianach wynosi nawet 16mg/1kg siemienia lnianego.
  • składniki mineralne - zawartość minerałów w ziarnie lnu wynosi 3-8%. Siemię lniane jest szczególnie bogate w pierwiastki śladowe: cynk, żelazo, miedź, chrom. w ziarnach występuje ok. 10% fosforu, ale w postaci fosfatydów, szczególnie lecytyny. Bierze ona udział w rozmaitych procesach przemiany materii, uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i stanowi barierę ochronną dla ścian żołądka.
  • fitoestrogeny - inaczej zwane hormonami roślinnymi, występują w postaci steroli. Związki te blokują receptory estrogenowe, chroniąc organizm przed niekorzystnym działaniem reaktywnych form tlenu, zwanych popularnie wolnymi rodnikami. Wykazują działanie przeciwnowotworowe. w nasionach lnu występuje głównie jedna grupa fitoestrogenów - lignany. Należą one do składników biologicznie czynnych, wykazują właściwości przeciwnowotworowe (hamują podziały komórek), hepatoprotekcyjne (chronią miąższ wątroby przed toksycznym działaniem niektórych substancji). Zmniejszają one niekorzystne objawy menopauzy oraz poziom "złego" cholesterolu (frakcja LDL).
    Lignany zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Wywierają działanie przeciwmiażdżycowe, hipoglikemiczne (obniżające stężenie glukozy we krwi) i przeciwcukrzycowe. Hamują rozwój bakterii i grzybów chorobotwórczych.
  • śluzy roślinne - są cennym składnikiem dietetycznym. Zawartość substancji śluzowych w nasionach lnu waha się w granicach 3-9%. Są to substancje złożone z wielocukrówbiałek, które w środowisku wodnym wykazują silne właściwości pęczniejące. Oznacza to, że nasiona lnu zalane wodą zwiększają swoją objętość nawet kilkakrotnie. Śluzy roślinne (gumy roślinne) mają działanie osłaniające i powlekające. Łagodzą podrażnienia przewodu pokarmowego, chroniąc ściany żołądka. Ich właściwości wykorzystywane są podczas kuracji antybiotykowych, w chorobach układu trawiennego, poprawiają też przemianę materii.
  • aminokwasy egzogenne - zawarte w białku nasion lnu mają bardzo istotną rolę w organizmie, ponieważ muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem. Nie są bowiem syntezowane w organizmie. Skład aminokwasowy nasion lnu ma wyjątkowe wartości biologiczne. Wysoka zawartość leucyny, lizyny i fenyloalaniny reguluje czynności hormonalne, tryptofan korzystnie działa na wzrok, zapobiega też chorobom skóry, a treonina uczestniczy w przemianie i przyswajaniu pozostałych aminokwasów.
  • inne substancje bioaktywne, np. flawonoidy - o działaniu przeciwutelniającym, opóźniającym proces starzenia się organizmu. Nasiona lnu mają szerokie zastosowanie w codziennej diecie. Można spożywać je na surowo, jako dodatek do sałatek, twarożków, jogurtów naturalnych. Można nimi posypać kanapki, uprażyć na patelni, zmielić, można je też namoczyć w wodzie lub wykorzystać przyrządzony z nasion lnu olej lniany o wyjątkowo korzystnym działaniu. Wystarczy, że dość często będziemy po nie sięgać i korzystać z tego, co dała nam natura. Bądźmy jak Gandhi, który powiedział: "Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem".

Źródło: Internet

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
Kumax

Niezależna Telewizja